Minnet av Löfsvedjan

Dagens promenad leder mot sitt slut och solen ligger lågt i horisonten.
Sista stoppet för torprundan var vid Lövsvedjan och de sista varma solstrålarna sköljer över torpgrunden och granskogen runt omkring.
Lövsvedjans torpruin finner man mellan Haratången och Svänasjö och här var länge öppen mark.

Någon gång 60-70-tal planterades det gran här. Men skogen är välskött, att det är en fröjd att gå här. Här igenom går även Kurirleden som börjar vid Öresten och slutar i Östra Frölunda.

Lövsvedjan låg under Hyltenäs och de sista boende jag kan hittade var Torparen Johannes Andersson, f.1846, med Hustru Anna Stina Larsdotter, f.1836 och två döttrar o söner plus en oäkting. Anna gick bort 1893, ett år efter den ena dotterns oäkta son föddes.

Första gången Löfsvedjan nämns enskilt i Husförhörslängderna är 1841-185.
Då bodde här Torpare Lars Hansson f.1792 med Hustru Edela Andreasdotter f.1803.
Lars och Edela hade fyra söner och en dotter födda mellan 1830-1844. Två av sönerna flyttade senare till Horndal och Galtholmen.

Det verkar inte som att Lövsvedjan fick ett sådant långt liv innan det försvann, 2-3 familjer och ca 50-60 år. Detta är bara vad jag kan urskilja från böcker. Men jag vet att Det finns nerskrivet väldigt mycket om dessa marker om man vill läsa på. En av dem är Backens skola som hade ett stort skolområde.

Följ med på mina äventyr!
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
All content and photographs are © Copyright Nicklas Holmqvist All Rights Reserved.