Tandvärkstallarna

I Marks Härad vet jag om tre styck Tandvärkstallar.
Den första läste jag om i boken ”Skrönor eller Sanningar” utgiven av Mjöbäcks Sparbank.

Där står det om Tandvärkstallen i Älekulla och det är faktiskt den sista av de tre jag besökte.

Den första som jag besökte hittade jag namnet på den Ekonomiska kartan framtagen på 50-talet. Det stod tydligt Tandvärkstall mitt ute i ingenstans och helgen efter begav sig jag och min son ut på jakt efter ett gammalt träd norr Hyssna bland kullar och berg.

Vad var mer passande än gå runt bland de höga topparna med utsikter utan dess like. Jo, efter en liten stunds letande hittade vi vårt mål högt upp på kullen. Gömd och glömd bakom grönskan stod det stora döda trädet. Där toppen sedan länge hade försvunnit.

När man kommer närmare ser man den ärrade stammen efter småkryp och fåglar. Men de sår som för längesen läkt, är av flisorna som en gång tagits från stammen för att bota den rådande tandvärken eller annan sjukdom.
Detta var precis det man gjorde, därav namnet Tandvärkstall.
Enligt sägnen skulle man ta en flis från stammen och sätta den mellan den onda tanden och sedan sätta tillbaka den. Eller så kunde man ta en spik o göra samma procedur. Men detta var inte det enda som tandvärkstallen var bra för.
Ett fint exempel som man kan läsa om i Göteborgs Handels och Sjöfart från 1965-09-08.

”Den som fått en förbannelse över sig bör klättra baklänges uppför en tandvärkstall. Hjälper icke detta måste han lära sig leva med förbannelsen.”

Den tidigaste artikeln jag kan finna med namnet ”trolltall” som de även kallades, är ur Kalmartidningen Barometern, utgiven 1877-03-21. Där de skriver om att långt in i skogen fanns det en trolltall som artikelskrivarens far villa hugga ner. Men att man skulle dö inom ett år om man gjorde detta.
Nu när vi vet lite om Tandvärkstallens syfte, kan vi fortsätta med de andra två besöken.
Längst den gamla kyrkovägen mellan Seglora och Fritsla hittar vi vår andra tall. Denna är också död men ligger platt på backen. Var några år sen den rasade. Här finns även en informationsskylt om trädet och lite information om Tandvärkstallar. Gentemot den andra tallen i Hyssna finns det faktiskt kvar spik i denna stam. Och bara tanken av att någon med värk spikade i den spiken. Det går inte att greppa.
Och till den första men sist besökta tallen i Älekulla.

Vid vägkanten inne bland träden står den bara stammen från bark och skruvad av år ensamhet. Toppen här är också borta men man kan ana spår efter de flisor som tagits.
Om man vill gå på skattjakt efter en tandvärkstall. Så finns den i Hyssna med på Fornsök.
Slutligen, om någon person vet om någon annan Tandvärkstall i Marks Härad. Då menar jag Marks kommun plus Gunnarsjö, Kungsäter, Karl Gustav, Seglora och Kinnarumma. Dessa socknar ingick i Marks Härad fram tills Marks kommun bildades på 70-talet.

Följ med på mina äventyr!
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
All content and photographs are © Copyright Nicklas Holmqvist All Rights Reserved.