Surtans reliker

I de norra delarna av Hyssna rinner Surtan vilt igenom den bergiga terrängen. Vid Bugared finner jag en av de mest fantastiska platser jag besökt i mitt projekt. Mitt emot den stora ruinen tonar sig en hög klippa upp och en lång ravin går upp till Bugared gården. Grönskan är av regnskogens mått med mycket mossa som växer sig tjock överallt. Vid den tiden jag besökte platsen regnade det utan dess like och det skapade en dimmig och mystisk atmosfär.

Byggnaden har stått upp på ett flertal höga stenpelare och de poppar upp bland det fylliga landskapet. Får man en lite bättre överblick så ser man att de stora träbalkarna som var grunden till byggnaden fortfarande vilar mellan pelarna. Men man får allt vara försiktig vart man sätter ner sina fötter så att man inte går igenom de övermossade bräderna.

I början av 1900-talet hade man även haft en vattenturbin som skapat ström. Och då gick det en lång trätrumma upp ifrån, längs hela ruinen och ner till en liten byggnad där turbinen stod. Och det beviset ser vi längs hela vägen där det ligger metallklammer som hållit ihop trätrumman. Fick höra att denna turbin flyttades nerström till en annan plats. Vad jag också hört är att sågbyggnaden köptes och sattes upp i Mariebergsparken i renoverat skick.

Följ med på mina äventyr!
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
All content and photographs are © Copyright Nicklas Holmqvist All Rights Reserved.