När ljuset försvann tog jag mitt sista andetag

Jag tycker detta fotografi är så vacker i sin enkelhet. Allt för ofta ser jag döda ekar och andra lövträd djupt i granplanteringarnas djungel. De kala och spretiga grenarna är det enda som är kvar efter kampen för sitt liv och det sista ljuset. Granarna växer sig höga på några få år och det enda som blir kvar är ett skuggland av tjock mossa, dunkla vrån och döda kronor.

Torpet som låg i detta vackra mosslandskap hette Källeberg och låg under Karlshed, trots att det knappt är några kilometer från Sund. De sista som bodde här var Torpare Emil Börjesson f. 1869 med Hustru Eda Lovisa Petersdotter f. 1864, två söner och tvillingdöttrar. Tvillingarna födda sent 1892 fick dock inget långt liv och blev inte ens 2 år och gick bort någon måndad efter varandra 1894.

Första gången jag kan läsa om Källerg är i Husförhörslängder från 1810-1815. Och då bodde här Hans Börjesson f. 1776 med Hustrun Britta Andersdotter f. 1781, en son, två döttrar och Änkan Ingeborg Bengtsdotter. Hustrun Britta och Änkan Ingeborg kan man läsa om i Husförhörslängden från 1791-1792, då under Sunds Rote och inte Örby Rote / Karlshed. Då var Britta dotter till Erland Tran och hans Hustru Lisa Andersdotter och inneboende var Änken Ingeborg Bengtsdotter. De bodde i Soldattorpet Husåsen.

Jag kan inte finna Källeberg i skriften, så antagligen byggde Hans Börjesson och Britta Andersdotter Källeberg. Vid denna tiden bodde Soldat Johan Redig i Husåsen.

Följ med på mina äventyr!
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
All content and photographs are © Copyright Nicklas Holmqvist All Rights Reserved.