Glömd Värld är ett fotoprojekt som jag började med i slutet av 2017

Det hela startade med att jag tog en kort promenad utanför Skogum i Berghem, längs den gamla färdvägen. Och jag kom fram till en torpruin med en vildvuxen åker. På ena sidan stod trädet med dessa mossklädda och spretiga grenar utstickande över åkern. Det var en tidig vinterförmiddag och lite dagg höll sig kvar. Stämningen och känslan av historia på platsen gjorde mig nyfiken.

_DSC5227-Edit.jpg

Efter detta mötet började jag kolla mer på en gammal karta som är ritad i slutet av 1890-talet.
Jag markerade ut det som ev. var intressanta platser att besöka, där miljön kunde se något liknande ut som jag redan hittat.

Men efter några promenader så tänkte jag att det var dumt att bara placera ut de platser som var intressanta. För jag hittade ju oftast mer än vad som fanns på kartan, så jag började helt enkelt placera ut alla byggnader som syntes.

Sen dess har jag gått runt i min kommun med omnejd.
Under dessa promenader markerar jag ut alla grunder jag hittar, samt jordkällare och brunnar i Google Maps, Mina kartor. Jag har idag, augusti 2019 över 2500 markeringar med platser jag har besökt men största delen är platser jag inte besökt än.

Svart prick är obesökta ruin/boplatser, de blå är besökta ruiner och röda är jordkällare o brunnar. Stjärnor är andra intressanta objekt som gamla småbroar, dammar eller äldre boplatser än 1890. Jag har uteslutit byggnader pga risk av vandalisering.

Sedan hösten 2018 har jag använt mig av min systemkamera för att dokumentera det jag hittat, men jag började först med min mobil. Resultatet var dock för dåligt när jag fick in det i datorn.

Videofilmat har jag gjort med mobilen vid nästan varje plats jag besökt. Har nog glömt några i tidigt skede i projektet. Tanken är att redigera korta filmsnuttar med kartmarkeringar, bilder och videon. Men detta ligger lite på is. Min Youtube-kanal.

Projektet har tagit lite stora proportioner för att kunna slutföras de närmsta 10-20 åren.
Men att gå runt och hitta gamla boplatser, kvarnruiner och andra intressanta platser är så tillfredställande. Jag har sett så mycket fina och sorgsna platser, fångat platser som helt glömts bort och försvunnit under mossan och täta skogar.

Det är så synd att de som en gång vetat något om dessa gamla platser, sedan länge har gått bort.
För frågan som jag alltid ställer mig själv när jag kommer till en plats är, vilka var det som brukade jorden eller vem som jobbade i såget som bara är några stenpelare vid å kanten.

 

Jag har valt ut några speciella fotografier i olika kategorier som jag säljer som fineart prints i olika storlekar.

Och det jag säljer går till min fortsatta ”torpinventering”, bränsle, utrustning och lagring av bilder o filmer. Jag har så mycket kvar att utforska i skogarna omkring och det jag gör nu är mer värt för framtiden. Om 50 år kanske det inte syns något alls, och då kan man gå tillbaka bland bilder och filmerna jag fångat. Det är ett privilegium att få göra detta, som jag är stolt över.

En dröm hade ju att få göra en egen bok med bilder och berättelser jag fått höra under mina promenader.

Länk till min försäljning här.

Följ med på mina äventyr!
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
All content and photographs are © Copyright Nicklas Holmqvist All Rights Reserved.