Historiska kartor över Marks härad

En glimps tillbaka i tiden

Information

Historiskakartor är en del av Lantmäteriet. På deras sida kan man söka via karta eller text, platser i hela Sverige. Jag hade till en början ingen användning av äldre kartor än 1890-talet då mitt Glömd Värld i Marks Härad utgick från Häradsekonomiska kartan från den tiden.

Ju mer jag gick ute i häradet o dokumenterade hittade jag platser som inte fanns med i mina markeringar. Så jag började sakta gå in mer o mer på dessa äldre kartor.

Jag tänkte att fler kanske lätt skulle vilja kunna ta del av dessa kartor. Då i nuläget Historiskakartor inte är så bra anpassade till mobila enheter. Samlar jag alla dessa äldre kartor via länkar på min sida. Jag börjar med de äldsta och sträcker mig fram till slutet 1700-talet. Och så fyller jag på mer med tiden ända fram till 1899.

Det jag märker när man jämför de mycket äldre kartorna. Är att gården oftast har legat på en annan plats mot var den gör idag. Och varje gård hade en mindre kvarn i ett vattenflöde när.

Man utnyttjade verkligen alla kraftigare flöden till olika verksamheter. Senast var jag i Seglora och gick. Bland de branta kullarna finner vi ett antal bäckar som rasar fram när det regnat mycket.

Men att kunna finna några riktiga spår efter byggnaderna är svåra. Just dessa kvarnarna nyttjades så sent som 1770-talet, så man kan nästan bara föreställa sig vart de stod när man ser terrängen.

Nå, nu får jag sluta skriva om e´t.

Kartor ur Lantmäteriets historiska kartarkiv

Här kommer länkarna:

Följ mig på min sociala medier