Hur det starta

Det hela startade med att jag tog en kort promenad utanför Skogum i Berghem, längs den gamla färdvägen. Och jag kom fram till en torpruin med en vildvuxen åker. På ena sidan stod trädet med dessa mossklädda och spretiga grenar utstickande över åkern. Det var en tidig vinterförmiddag och lite dagg höll sig kvar. Stämningen och känslan av historia på platsen gjorde mig nyfiken.

Projektet

Jag har sedan tidigt 2018 börjat markera ut i stort sett hela Marks kommuns försvunna platser, som det såg ut på 1890-talet. Alla byggnader som syns på kartan är ett objekt. Från Torp, Ekonomibyggnad till Såg och Kvarn.
Sen besöker jag dessa platser för att dokumentera de spår som finns kvar med film och bild samt en liten beskrivning.

Varför

I början tänkte jag inte så mycket på platserna som jag besökte. Men tog inte lång tid innan jag började känna ett ansvar. Att dokumentera platserna är som att föreviga deras minnen. Hur de slet för att kunna bruka den magra marken. Oftast var den full med sten som behövdes tas bort. Och det är de spåren som präglar våra skogar i bygden idag.

Information om Marks Härad

1546 var året då Marks Härad blev ett namn för vår bygd. Men det hade haft olika former av namn sedan ialf 1200-talet.

 

I början fanns det 25st kyrkosocknar men Svenasjö försvann tidigt och ingick sedan i Örby socken. I Svenasjö finns det utmärkt vart den gamla kyrkan stod. Det finns ingen riktig information när kyrkan övergavs.
Länk till Google Maps

 

Marks Härad var även större förr. 

Men när Marks kommun bildades 1971 försvann några socknar som nu tillhör Varberg och Borås kommun.

 

De socknar som ingick och vart de är nu:

Marks kommun:

 

 • Berghems socken

 • Fotskäls socken

 • Fritsla socken

 • Hajoms socken

 • Horreds socken

 • Hyssna socken

 • Istorps socken

 • Kattunga socken

 • Kinna socken

 • Skephults socken

 • Surteby socken

 • Sätila socken

 • Torestorp socken

 • Tostareds socken

 • Älekulla socken

 • Örby socken

 • Öxabäcks socken

 • Öxnevalla socken

Borås kommun:

 • Kinnarumma socken

 • Seglora socken

Varbergs kommun:

 

 • Grimmareds socken

 • Gunnarsjö socken

 • Karl Gustavs socken

 • Kungsäters socken

Källa: Wikipedia, Ortnamnen i Älvsborgs Län del IX

Fineart

Fotografierna ovan är en liten procent av allt som jag dokumenterar i mitt projekt. Och det är dessa som driver min jakt på gamla torp och andra lämningar. 

Mina bilder finns till försäljning på min hemsida Nicklasfoto.se

Dokumentationsmaterial

Om vi bortser Fineart bilderna så är ju ändå dokumentationen i lag lika viktig om inte viktigare för allmänt intresse. Vad finns kvar av torpet, sågen eller den gamla bron som än gång gick över ån.

Jag har försökt att få med varje vinkel av tex. torp grunden för att få sig en uppfattning om hur det kan ha sett ut. Filmar gör jag också varje plats. Det är sällan jag inte filmar platserna ialf.

Ni kan följa mitt projekt på Glömd Värld i Marks Härad på Facebook.

Där laddar jag upp bilder från besökta platser och olika tidningsartiklar om och från Marks Härad ur Kungliga Bibliotekets dagstidningsarkiv.

Hitta kartor och info

Jag har använt mig av fyra källor, och den första är Lantmäteriets Historiska kartor. Här kan man hitta kartor från 1600-talet om man har tur över bygden.

Den andra är Kartbild.com, det tredje Skogsstyrelsens kartor och sist Fornsök.

Jag har skrivit lite om dessa sidor under Länkar längre ner.

Förberedelser

Nu vet ni vad för källa jag har. Men hur använder jag denna informationen.

Jo, jag använder mig av Googles Mina kartor för att markera ut platserna.

Historiska kartor och Kartbild för att hitta en sådan exakt position som möjligt.

Jämföra kartorna och försöka hitta kännetecken att gå efter som leder mig till rätt plats.

Slutförande

När jag är ute vid mina platser. Försöker jag se om det finns något mer i området. Om det nu bara varit ut markerat ett torp, kan det även finns en jordkällare, brunn och ev. någon mer ruin. Jag tar en printscreen i mobilen där jag har mina positioner. Och när jag kommer hem rättar jag till ev. felplaceringar, lägger till markeringar men även en beskrivning.

Jag fotograferar allt, från olika vinklar samt filmar. Men filmen hinner jag inte att redigera i nuläget. Har lagt upp några på min Youtube-kanal.

Kartorna

Kartorna som jag nämnt är ett av de viktigaste verktygen jag har för att kunna lokalisera en gammal boplats, kvarn eller såg.

Jag utgår från Häradsekonomiska kartan gjord på slutet 1890-tal. På den kartan finns alla platser som jag först o främst markerar ut och som detta projekt grundar sig på.

Sen jämför jag Häradsekonomiska kartan med den äldsta kartan som är gjord på 1900-talet. Och då är Ekonomiska kartan äldst, gjord på 1950-talet. Lantmäteriet gjorde ingen storskalig karta över Sverige mellan 1890 och 1950. Så det är verkligen ett svart hål här och så mycket som byggts och försvunnit under det halva seklet.

Har man tur kan man hitta en karta över ett Laga skifte, Gränsbestämning under 1910-talet.
Och dessa kan man hitta lite överallt, främst över större gårdar.

Efter Ekonomiska kartan finns det flygkartor från 60- och 70-talet att tillgå. Dessa är nästan bättre att jämföra Häradsekonomiska kartan mot. Då man ser mer detaljer än den färglagda 50-tals kartan.

Detta är det normala flödet, sen kommer det mer intressanta och klurigare, enligt mig.

När den normala utmärkningen är gjord så tittar jag ibland på ifall det finns några äldre kartor över området. Och om det finns brukar det mest vara kvarnar och såg jag märker ut. För dessa brukar ha varit av en mindre verksamhet till närliggande gårdarna. Mot slutet 1890-talet fanns det större kvarn- och sågverksamheter och då behövdes inte de mindre, oftast skvaltkvarnar o sågar. Men det händer givetvis att jag hittar äldre torp o gårdar som helt försvunnit eller flyttats i något Laga skifte.

Tills sista!

Att lättare läsa av de riktigt gamla kartorna som är mer indelade i odlingsplotter och områden.

Använder jag mig av Skogsstyrelsen kartor som har riktigt fina 3D djup kartor. För att lätt se kullar o dalar där vattenflöden går.

Länkar till alla platser finns nedan.

Miniprojekt och gallerier

Man kan inte ha ett så här stort projekt utan att ha mindre projekt inom projektet.

Så jag har några projekt som jag tar och betar av när tiden och tillfället finnes.

Ett exempel är mitt senaste som är kvarnarna som en gång varit i Ekån, söder om Istorp.
Där i har jag letat reda på alla kartor jag kan hitta som är relevant för Ekån. Markerat ut alla kvarnar och byggnader intill ån. Sen besökt de flesta platser och dokumenterat dessa.

Detta inlägg kan ni läsa här.

Sen till bildgallerier har jag i dags läget inget på denna sida. Utan det är lättare för mig att hantera dessa på min Facebook-sida. Där är det samma sak som gäller, jag besöker specifika områden och dokumenterar dess lämningar med fotografier och kartor.

Här är några av gallerierna:

Kyrkovägen mellan Berghem och Surteby

Torpen uppe vid Kärrsjön på Harsåsen i Torestorp

Torpen under Björnedal i Kinna

Mer kan ni hitta på min Facebook-sida Glömd Värld i Marks Härad.

Gamla tidningsartiklar ur Kungliga bibliotekets dagstidningsarkiv över Marks Härad 1750-1899

Hösten 2019 så var Christopher O´regan från "Det sitter i väggarna" i Kinna för att tala lite om sin förtjusning till slutet av 1700-talet. Det var en intressant föreläsning men det som gav mig mest var att han nämnde att det Kungliga biblioteket i Stockholm hade släppt hela sin dagstidningsarkiv på en digital plattform. Där kan man söka på ortnamn eller händelser igenom årens gång.

Det första jag gjorde efter föreläsningen var att leta artiklar till sent på kvällen. Och det gör jag fortfarande ibland för det finns en hel del intressanta artiklar om man hittar rätt.

Jag har byggt upp ett litet lager som jag delar på min Facebook sida samt större ämnen för framtiden.

På denna sidan kommer jag dela några få utvalda artiklar. Som jag tycker har större prägel på vår syn i vårt härad samt historiska personer och händelser som Viskabanan och skapandet av Rydals manufaktur.

Artiklar:

Anmärkningar under en resa i Marks Härad

Denna artikel är en serie om 32 punkter uppdelat på 9 publikationer våren 1775.

Innehåller fakta om marks härad, slag med danskarna, sägner o hemliga grottor.

Läs artikeln

Kommer fyllas på med tiden.

 

Ett utsnitt från en artikel från 1775

Länkar:

Historiska kartor:

Historiska kartor är en del av Lantmäteriet. Och här finner vi allt digitaliserat material. Från Marks Härad har jag hittat kartor från 1695 och 1696 som äldst. 1695 är över Anabäckshult i Älekulla och den från 1696 är över Västra och Mellan Gården i Hjälltorp, Fritsla (Wästre Gården och Mellom Gården i Giälltorp)

Länk: Historiska kartor
Länk: 1695-tals karta och 
1696-tals karta 

Tips! Generalstabskartan från 1870-tal och Häradsekonomiska kartan från 1890-tal finns att köpa för 0kr. Man lägger till dem i kundkorgen när man är inne på kartan. Sen kan man ha den nerladdad i sin telefon om man inte har någon täckning.

Fornsök:
Fornsök är Riksantikvarieämbetets hemsida där fornlämningar, torp platser och massa andra intressanta punkter finns ut markerade i ett snyggt och lättnavigerat gränssnitt. 

Länk: Fornsök
 

Google Mina kartor:
Google Mina kartor är ett webbgränssnitt och h
är kan man skapa olika mappar för att dela upp sina objekt som man markerar ut.

Som tex. jordkällare under mappen jordkällare, torp under mappen torp.

På så vis kan man få en bättre ordning på sina markeringar. Olika färger och ikoner kan ändras per mapp. Man kan inte ha obegränsat med mappar heller inte markeringar, maxtaket per mapp är 2000 för att importera. Jag har en sådan mapp.

Länk: Mina kartor

Kartbild:

Kartbild.com har hjälpt mig jätte mycket i mina positioneringar av de gamla torpen.
Man kan jämföra dagens satellitkartor från Google och flygkort från 60-70-talet.

Och då oftast se de gamla åkrarna som än va öppna på 60-talet, så som de var på slutet av 1890-talet. Med den senaste uppdateringen innehåller den även Ekonomikartorna från 50-talet.
Det finns även möjligheter till att göra anteckningar, men försvinner om man rensar cachen.

Länk: Kartbild 

Google Earth för dator:

Google Earth är ett program som man installerar på datorn. Det fungera lite som Google Mina kartor men att det är på datorn. Använde det i början men när jag skulle importera några punkter till Mina kartor hade alla punkter flyttat sig en liten bit från ursprungsplatsen. Det gick jag inte med på så använder mig av Mina kartor istället. Det finns mer möjligheter i Google Earth.

Länk: Google Earth

Skogens pärlor:
Skogens pärlor är en karta som drivs av Skogsstyrelsen. Här syns även alla Fornsöks objekt.

Det som jag gillar med Skogens pärlor är att det finns möjlighet till att se terrängen i en 3D vy.

Och det underlättar när man försöker tyda de äldre kartorna där de också skuggar terrängen med kullar och klippor. 

Länk: Skogens Pärlor

Följ mig på min sociala medier